Om oss

Varmt välkommen till Fooever!

Här är det fullt fokus på att matcha nyanländas tid och intresse för att tjäna pengar med dina behov av hjälp (och dina pengar)!

Vi är i uppstartsfas, så när du tittar dig omkring här på sidan över personer som vill hjälpa dig kanske du inte hittar något erbjudande som just du söker i din region. Du kan ändå visa ditt intresse för att vi ska lägga mer fokus på ditt område genom att fylla i din information på www.fooever.com/match.

Om du är här för att hjälpa någon att erbjuda tjänster klickar du på ”Presentera dig på Fooever, instruktioner” (text på denna sida är nu även översatta till ukrainska, se rubriker i menyraden). Om du har fått en flyer (på svenska) om Fooever innebär det att det finns någon i ditt närområde som erbjuder hushållsnära tjänster på Fooever, då klickar du enklast här för att se vad du kan välja på och tar kontakt via de kontaktuppgifter du hittar i annonsen.

Vår vision

Fooever ska hjälpa nyanlända flyktingar att snabbt komma i arbete och tjäna sina egna pengar. Personer som vill hjälpa köper en hushållsnära tjänst istället för att ge pengar. En digital matchningssida för hushållsnära tjänster med gott win-win-syfte.

Hushållsnära tjänster i ditt område

Fooever har tidigare handlat om mat. Och visst vore det härligt att ibland slippa ställa sig vid grytorna och göra något du gillar bättre än matlagning, medan en nyanländ får chans att tjäna pengar. Våra nyanlända kan så mycket mer än laga mat och de vill hellre jobba än att ”ta emot allmosor” (vilket de själva tydligt uttrycker); därför breddar vi oss nu från mat till ”hushållsnära tjänster”. Det rör sig om att tvätta kläder, stryka, putsa fönster, plantera växter, rensa ogräs, barnpassning, osv. Med vår matchningstjänst skriver du in vilka områden du vill ha hjälp inom. När någon nyanländ registerar sig med ett erbjudande du kryssat för som intressant skickar vi mail till dig och då bestämmer du dig om du vill köpa tjänsten.

Fooever är fortfarande en digital marknadsplats där konsumenter och producenter möts. Nu när världsläget har ändrats ser vi att det är viktigt att göra vad vi kan för att underlätta i denna nya situation.

Hur vill du hjälpa?

Det finns mycket du kan göra. Både för att hjälpa på dem som är kvar i Ukraina, de som är på flykt och de som kommit hit till Sverige. En bra samlingssida med många jättebra initiativ finns här: https://hejalivet.com/hjalp-ukraina/, för jobb från företag rekommenderar vi de nyanlända att registrera sig på https://www.work.nashmeetup.se/.

Någon som är från Ukraina och har kommit hit till Sverige kan få väldigt mycket hjälp om allt möjligt härifrån (information på ukrainska): https://hejukraina.se/.

På Fooever hjälper du personer som redan kommit hit och som nu gärna vill komma i arbete. Skriv in dig på de områden som du är intresserad av här: www.fooever.com/match. Vi mailar dig bara när någon nyanlänt registrerat ett erbjudande som du kryssat för, inte annars.

Alla ser vilka som är stjärnor

Med hjälp av ratingen så får du som köpare av tjänster vid varje köp chans att ge poäng och en kort recension till den som stod för tjänsten, vilket hjälper till att synliggöra vem som är duktig och förtjänar ytterligare köp.

Hur ska vi kommunicera med varandra?

Många av de nyanlända kan varken svenska eller engelska, men vi får ta hjälp av teknikutvecklingen. Google Translate fungerar väldigt bra. Ladda ner appen i mobilen, eller använd webben: https://translate.google.se/?hl=sv&sl=sv&tl=uk&op=translate. Håll dig till enkla meningar och skriv (eller tala) in direkt i appen, så kommer det sannolikt och förhoppningsvis att gå fint.

Är det här något för dig? Registrera genast ditt intresse på www.fooever.com/match och kolla gärna på de av de nyanlända som redan registrerat sig här: https://members.fooever.com/produkt-kategori/tjaenster/

Vad gäller för betalningen och vad tjänar Fooever på det här?

Det är gratis att registrera sig, som det alltid har varit. Betalningen ska ske efter utfört arbete. Skatteverket har gjort denna sida för vad som gäller då du betalar en privatperson för att utföra tjänster hos dig: https://skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/inkomster/anlitaenprivatperson.4.d1afd3103d689ac2a80002439.html#accordion-0-item-0

På länken läser vi:

Ersättning under 1 000 kronor

Betalar du ut högst 999 kronor under ett år till en privatperson behöver du inte göra skatteavdrag, betala arbetsgivaravgifter eller lämna kontrolluppgift. Mottagaren ska själv deklarera beloppet i sin inkomstdeklaration.

Om RUT är viktigt

Om du kommer över 1000 kronor och/eller vill använda RUT eller ROT-avdrag men inte kan lösa det själv med Skatteverkets länkar så finns hjälp, exempelvis via tjänsten diretto.se. Här kan du läsa mer om hur de förklarar hur betalning genomförs från en privatperson just till en ukrainsk flykting. För de flesta hushållsnära tjänster är RUT-avdrag möjligt (dock inte vård av djur eller matlagning). Ett annat bra alternativ är Frilans Finans, som bjuder på avgiften till de nyanläda från Ukraina som fakturerar sin arbetsgivare med hjälp av deras verktyg. Dock är den tjänsten egentligen tänkt till företag som ska betala ut lönen och därför ingår även moms på det arbetet. Läs gärna mer här (tvåspråkig sida).

Det finns alltså två skattemässigt korrekta vägar att gå, där RUT och ROT-avdrag är möjligt:

  1. Du som arbetsgivare betalar ut lön efter utfört arbete med hjälp av Diretto (lönen betalas ut kontant av dig och arbetsgivaravgiften löses med Swish)
  2. Arbetstagaren fakturerar sitt arbete via Frilans Finans efter utfört arbete (då tar det längre tid att få sina pengar och moms tillkommer)

Båda alternativen har bra räkneexempel på sina sidor, klicka på ovanstående länkar för mer information.

Detta innebär att just nu tjänar Fooever ingenting. Fooever bygger dock en tjänst som ska kunna marknadsföras till fler och där lön till anställda ska betalas, därför kommer vi att söka medel för stöttning av tjänsten.

Hör gärna av dig!

E-post info@fooever.com
Blogg: fooever.wordpress.com
Facebook: fooevers
Twitter: fooeverapp
Instagram: fooever

Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats